ДГ №108 Детско царство
Детска градина в град София

Допълнителни дейности

Допълнителни образователни дейности -
дейности извън задължителните педагогически ситуации

Допълнителните дейности в детската градина се провеждат във време извън задължителните педагогически ситуации в отделни кабинети и зали в ДГ- Музикален салон, Физкултурен салон,  Кабинет по Английски език, Ателие по Приложни изкуства, психолог.

 Те могат да бъдат избирани срещу допълнително заплащане и писмено заявление от родителите, според интересите на детето и включват:
      

  • Английски език - Децата в тази възраст много лесно възприемат всички игри, стихотворения и песнички на чужд език. При нас те се обучават по съвременна методика и творчески подходи, съобразени с възрастовата категория, от квалифицирани преподаватели.

 
   

  • Народни танци – Една от най-масовите и предпочитани дейности сред децата и родителите , чрез които се опитваме да съхраним българските традиции и обичаи и да покажем красотата на българските танци.Часовете по народни танци се провеждат във Физкултурния и Музикалния салон на градината от хореограф Красимира Георгиева, а в края на всяка учебна година резултатите от наученото могат да се видят в урок пред родители и други гости.


  • Футбол - Часовете по футбол се провеждат в оборудвания за целта физкултурен салон на градината.

Чрез спорта децата  се учат на толерантност, дисциплина и уважение един към друг,  придобиват социален опит и умения за комуникация,  подобряват своята здравна  култура, както и  повишават интереса си към спорта.


 

  • Приложно изкуство - Приложното изкуство спомага за усъвършенстване на фината моторика на децата, на техния естетически усет и възприятия за красивото. Под прякото ръководство на ръководителите на Ателието по Приложни изкуства, малките художници създават своите уникални творби от глина, пластични материали, конци , бои и др. , с които радват всички. Докосването до изкуството в тази ранна възраст способства развитието на творческо и креативно мислене, усет и вкус, които остават за цял живот .

 

  • ШАХ - Тази игра развива много когнитивни способности като внимание и концентрация, памет, анализиране. Вземането  на бързи решения помага на децата да бъдат по-бързи и отговорни при своите избори и всекидневните дейности. Децата изпитват удовлетворение от играта, защото играят в една приятна и дружелюбна атмосфера. Занятията се водят от треньор, съдия републиканска категория и съдия на ФИДЕ Ани Манева.
  • Плуване - това е един от най - полезните спортове за децата. Водният спорт укрепва и изгражда мускулатурата, което е изключително важно при децата и тяхното развитие. Освен от здравословна гледна точка, плуването е не само полезно, но и забавно за децата. Те се забавляват в басейна, като играят различни игри и изпробват различни методи за плуването. В нашата детска градина децата започват да плуват от втора възрастова група.