ДГ №108 Детско царство
Детска градина в град София

История

   ДГ № 108 "Детско царство" е детска градина с установена традиция в отглеждането и възпитанието на територията на район "Искър", СО. При нас децата са заобиколени от любов и грижи, които стимулират развитието им като щастливи и свободни личности.                

Детската градина е построена и открита на 02.12.1980 г. от Христо Давидков, при кмет Александър Фол, с работещи шест групи. Средната възраст на персонала тогава е 23 години. Част от този персонал продължава да работи и до днес, друга част са вече пенсионери.

През 1997 година две от групите започнаха работа по програма "Стъпка по стъпка", а по- късно и всички групи. И до днес част от идеите на тази програма - най-вече при работа с родители са залегнали в ежедневието.

През месец май 2005 година беше отбелязан 25 годишен юбилей с грандиозен концерт в Дом на културата"Искър".

Детското заведение по- късно е именувано като "Детско царство". Написан е химн на детската градина, чийто текст и музика са написани  от директор и  учители.

От създаването на ДГ № 108 до август, 2017 г  Директор  е Катя Димитрова.

От септември, 2017 г  Директор е Надя Йовчева.

През 2018 година екипът на ДГ №108 "Детско царство" - филиал и родители участваха в доброволческа инициатива като боядисаха оградата на филиала. Проектът бе представен в Национален конкурс "Доброволческа инициатива", организиран от Фондация "Национален алианс за работа с доброволци" и Фондация "Лале". Целта на конкурса е да бъдат отличени най - ефективните и интересни инициативи в България. ДГ № 108 бе номинирана за награда от президента Румен Радев на официална церемония в президенството.

Успехът невинаги означава да си направил нещо за себе си, а по-скоро той се измерва с онова, което си сторил за другите. Във времена на упадък на моралните ценности и на разединение,  със своя пример доброволците увличат другите около общественозначими каузи, именно затова тази инициатива  е безценна. Най-голямото постижение е подадената ръка и преодоляването с общи усилия на обществените проблеми”, заяви президентът Румен Радев в приветствие към организациите, номинирани в конкурса и гостите на церемонията.

               

 

              

                

 

         

На светлия християнски празник Успение Богородично 15.08.2023 г първа копка на разширението на съществуващата 108. ДГ „Детско царство“ – филиал, направиха кметът на София Йорданка Фандъкова - Yordanka Fandakova, председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Валентинов Георгиев и кметът на район „Искър“ Ивайло Цеков - Ivaylo Tzekov. За здраве отец Владимир Дойчев отслужи водосвет и пожела всяко дете в тази детска градина да намира топлина.
✅На събитието присъстваха и общинският съветник от район „Искър“ Лорита Радева (Lorita Radeva) и общинските съветници Борис Петров и Стефан Марков.
✅Новостроящата се детска градина ще осигури места за още 140 деца. Предвидено е двуетажната сграда да бъде свързана към съществуващата с „топла връзка“. Ще бъде изграден физкултурен салон и медицински помещения. Целият двор от 9 дка ще е с обновена растителност и алеи, като ще бъдат изградени изцяло нови детски площадки за групите в новоизградената и съществуващата сгради на 108. ДГ - филиал.