ДГ №108 Детско царство
Детска градина в град София

От 21.02. до 25.04.2022 г във втора група "Ябълка" бе обявена седмица на професиите, в която родителите представяха своите професии по интересен за децата начин.

Бащата на Калоян ни представи професията зъболекар, като наблегна на това, че

зъбките трябва освен да се мият старателно и да се преглеждат редовно. В устата живеят едни много малки създания, които се наричат бактерии. Когато те станат повече, могат да заразят зъбчето с кариес и да се наложи да се лекува. Освен миене на зъбите сутрин и вечер, трябва да се избягва ядене на много сладки и захарни неща.
Всички дечица видяха как изглеждат развалените зъбки и как се вадят те, когато не могат да бъдат излекувани. Показано им беше как правилно да измиват зъбите си, а след това и те самите опитаха с голямата четка.
Татко Христо беше подготвил подарък за всяко дете- пясъчен часовник.
Точно две минути са необходими, за да бъдат чисти и здрави зъбите ни.
Именно това време отброява пясъчния часовник.
Бащата на Лъчезар запозна децата с професиите в неговата сфера, а именно международен шофьор, складов работник и куриер.
Децата проследиха пътя на пратките от дадена точка на света до България.
Разбраха, че международните шофьори са хората, които карат големите тирове и превозват товарите.
Видяха, че след като пратката е достигнала своята крайна дестинация, складовите работници я разтоварват и я редят в складови помещения. От там стоките се разпределят в бусове. Куриерите приемат и доставят пратките до посочен адрес.

Бащата на Ивчо представи своята професия " гвардеец". Децата научиха, че тази професия е много "стара" и е свързана с проява на смелост и опазване живота на хората и най - вече на президента на страната ни. Те видяха униформата, сабята, емблемата на гвардееца. Научиха, че гвардеецът има две униформи - пролетна и зимна.
Най - много се впечатлиха от калпака.
Таткото на Криси и майката на Божидара запознаха децата с професията полицай.
Ябълките научиха, че полицаите помагат при всяка беда, че опазват и се грижат за спокойствието на хората. Помагат, когато се изгубиш, нараниш или пресичаш улицата. Залавят престъпници. Те трябва да са смели, силни, умни, да не се страхуват от нищо. Носят униформа, като има разлика в нея между полицай и жандармерист. Имат колан, в който си прибират белезниците, станцията, светлоотразителната жилетка и кобур за пистолета. Носят още служебна карта, бронежилетка, шапка, палка.
Децата разбраха, че всяка професия е нужна и полезна. И че, трябва да се отнасяме с уважение към хората, които ги упражняват.