ДГ №108 Детско царство
Детска градина в град София

От 24.01. до 28.01.2022 г във втора група "Ябълка" беше обявена седмица на експериментите. Дейността е по проекта на групата за иновативна детска градина. Всеки ден родител посещаваше групата и демонстрираше избран от него експеримент пред децата.

Първият опит " Сухата хартия"  бе направен от майката на Йоан/24.01./. Децата намачкаха хартия и я напъхаха в пластмасова чаша. Обръща се чашата с дъното нагоре, без да се накланя и придържайки я изправена, се потапя в легенче с вода, така че водата да покрие дъното на чашата. Хартията в чашата остава суха и не пада в легенчето, въпреки че чашата е обърната и цялата е потопена във водата. И децата разбраха защо.

24.01.

Втори опит
"Играта на разтворите", осъществен от майката на Лъчко. В чашки се поставят по малко: сол, захар, нескафе, ориз, мед. Във всяка чашка се налива вода. Децата разбъркаха разтворите. Наблюдаваха, че захарта изчезна, т.е. се разтвори. Солта , кафето също. Медът се разтвори по- бавно. При кафето и меда, водата си промени цвета. А оризът не се разтваря, но водата стана бяла.
25.01.
Трети експеримент
"Чисти ръце" , демонстриран от майката на Сами. Този опит е с хляб и показа на децата колко е важно да си мият ръцете преди хранене и колко микроби има по тях, ако не ги измием. Децата ще наблюдават няколко дни филиите хляб, за да видят как ще се променят.
26.01.
Четвърти експеримент:
"Облаци в бутилка" , демонстриран от бащата на Ели.
В двулитрова пластмасова бутилка той наля гореща вода. После затвори бутилката с капачка, като я затегна добре. Намачка бутилката няколко пъти. Отвинти я и пусна горяща клечка кибрит. След това бързо я затвори. Отново я отвори, смачка я.Тя се замъгли и от нея се отдели облаче. Беше забавно, затова решихме да го направим още един път.
☁️
27.01.
Пети експеримент:
"Правим си балончета. " Балончета! Толкова са забавни! Можеш да ги пукаш, да ги гониш и да си играеш с тях. Но те могат и да ни научат на нещо. Когато духнеш в малката дупка на намокрената в сапунена вода чашка, ще се издуе голям балон. Този опит бе направен пред децата от майката на Ема.
27.01.
Шести опит:
" Лодка от пластилин" , демонстриран от бащата на Гери. Децата разбраха защо големите кораби, които тежат тонове, но въпреки това се задържат на повърхността. Отначало всеки направи топче от пластилин и го постави във водата. Топчетата потънаха веднага на дъното. После направиха още едно, но от него оформиха малки лодчици и отново ги пуснаха във водата. Този път пластилинът не потъна, а остана на повърхността.
28.01.
Седми експеримент. Майката на Ася демонстрира любимия на децата опит
" Вулкан у дома ". Този път обаче, децата трябваше да спасяват животните от "изригващата лава". Лавата беше като истинска, тъй като се прибави към оцета и червена боя.????
Забавна и поучителна беше тази седмица за децата. Благодарим на отзовалите се родители!