ДГ №108 Детско царство
Детска градина в град София
В детската градина се проведе инициатива “Седмица на бащата“ под надслов „Истинският мъж знае как да бъде баща.“ от 06.02.до 10.02.2023 г.
Седмицата на бащата обръща внимание на силата на мъжете. Бащата у нас е глава на семейството, често възприеман като родителя, който е „по по-сериозните работи“, дисциплината, наказанията. Тя е насочена върху значимостта на бащината роля за пълноценното развитие на детето. Целта ни е да се подкрепят мъжете в ролята им на грижовни, справедливи, отговорни родители и настойници, за да подпомогне успешното развитие на децата и отношенията в семейството.
Участието на бащата в дейности на детската градина повишава самочувствието на детето. То се чувства подкрепено в предизвикателствата на груповата работа и структурираните занимания на детската градина. Това допринася за положителното отношението на детето към детската градина и ученето. Ефектът в групата от присъствието на мъж е чудесен повод за гордост за децата. Когато мъжът в живота на детето, което го вижда като най-силен и най - добър, се покаже пред приятелите му, някак си то самото изглежда като малко по-силно и добро в очите им.
КАК ДА СЕ ВКЛЮЧИХА В ОТБЕЛЯЗВАНЕТО НА СЕДМИЦА БАЩИТЕ НА ЯБЪЛКИТЕ?
1. „Обичам да готвя с тате“ – 06.02. 2023 г.
Включиха се:
тате Митко и Ангел, които приготвиха заедно пица;
тате Миро и Лъчезар, като приготвиха омлет с бекон, кашкавал и сирене;
тате Боби и Гери Николови, които направиха палачинки;
тате Ангел и Ивайло приготвиха вкусен омлет;
тате Дани и Константин омесиха и опекоха питка;
главен готвач Мони и главен пекар татко Станислав приготвиха вкусен какаов кекс.
 
2. „Обичам да строя лего с тате“ – 07.02. 
Участваха тате Захари и тате Гриша.
3. Работилница „Как да си направим хвърчило"  – 08.02. - Татко Митко обясни от какви материали и как се изработва, а след това го украси с помощта на децата. 
4. „Моята професия“  – 09.02.
 Таткото на Георги представи своята професия, която се оказа много интересна за децата - директор на фирма за касови апарати. Татко Гриша показа на децата как се работи със сканиращо устройство, електронна везна и касов апарат, като децата изпробваха всичко. Най- забавна беше играта, в която ябълките се разделиха на 3 отбора и търсеха скрити от нас в занималнята, баркодове. Според бройката им, на отборите се раздадоха лакомства, след което ги претеглиха на електронната везна. После им се предостави възможност да сканират сами баркодове и да си издават касова бележка. Децата останаха доволни и най- вече научиха и видяха доста нови неща. Благодарим на татко Гриша за добрата подготовка, интересно поднесената информация и за отделеното внимание;
Бащата на Анитка е инженер, той работи и поправя голееми машини. С голям майсторлък от една дъска, лагери и колелца, тате Тошко изработи за децата лагерна количка. Всички се возиха и бяха мноого щастливи.
Благодарим на бащата на Ани за споделеното време, за усмивките и щастието на лицата на децата.
Ние от своя страна изненадахме татко Тошко, като го поканихме на нашия урок по народни танци.
Имахме един следобяд, изпълнен с много положителни емоции.
;
5. Тате, прочети ми!  - 10.02.в групата. 
Тате Христо и тате Митко прочетоха на децата приказки от книжката
" Вълшебният свят ".
Седмицата на бащата е зад гърба ни, беше прекрасна! Благодарим ви!
Това бе седмица, наситена с безброй положителни емоции, любов, щастие, усмивки и много игри. Щастливи сме, че нашите татковци се включиха активно и ни подариха една запомняща се и различна седмица.
Децата, от своя страна, се постараха да нарисуват портрет на своя баща, за да го изненадат!