ДГ №108 Детско царство
Детска градина в град София

Групата спечели проект по Националната  програма "Успяваме заедно", модул 2 "Иновативна детска градина". В проекта са предвидени много експерименти с растения, научни опити, интерактивни игри по БЕЛ, Математика, ОС и игри за концентрация на вниманието, разработени от учителите на групата и прилагането им в ситуациите на интерактивния дисплей, работа със софтуерната програма Енвижън. Ето някои осъществени дейности.

Тема: "Можем ли да контролираме къде да растат растенията?"

Децата посяха семенца на кресон и ги поляха с вода. Покрихме чинийката с предварително изрязан шаблон- звезда. Децата изследваха семенцата с лупа.

Поставихме ги до прозореца на топло и светло. Ще продължим да поливаме и наблюдаваме нашите растения.

Очакваме да порасне чудна градинка във формата на звезда.

Тема 2: "Може ли растението да премине през лабиринт?"

Растенията се нуждаят от светлина, за да растат и живеят. Ако достъпът до светлината бъде възпрепятстван, те ще се промъкнат дори през лабиринт. Отново установявахме това с децата. Децата посяха грах и кресон.

Тема: "Изригване на вулкан" - 

Когато смесваме две неща между тях се случва нещо. Може да избухне, може да си смени цвета, вкуса... Това установиха "ябълките". Децата смесиха червена и жълта боя и видяха какъв цвят получиха. Смесиха вода и сол, вода и захар. Направихме си "вулкан" и наблюдавахме как " изригва", и лавата как изтича.

Дидактичните игри се провеждат ежедневно на интерактивния дисплей.

С Енвижън децата работят всяка седмица, като работят в екип и използват интерактивни мишки. Някои от уроците: "Плод или зеленчук."; "Палавите предмети"; "Ориентиране в пространството"; Една кокошка снесла"; "Звуци в природата.Реч"; "На училище, ура!" и др.